Og for å ta vare på arkivene håper vi på samarbeide på kryss og tvers av hele fylket. Les mer om Telemarksarkivets regionale bevaringsplan for privatarkiv, prosjektet «Synleggjering av dei usynlege arkiva i Telemark», og ei av høstens store happenings – Lokalhistorisk arkivkonferanse.
Etter snart to års innsats er nå bevaringsplanen for Telemarks historiske arkiver klar. Nettverket Telemarksarkivet og prosjektleder Per Ormestøyl ved Vest-Telemark Museum er klar til å presentere planen, som nå er i en høringsfase.
De som har bevart historiske arkiver fra privat sektor består av mange små og noen få større aktører. Landskapet består av organisasjoner, arkiver og museer i Telemark som har tilholdssted på kryss og tvers av nesten hele fylket. Svært mange av disse har levert opplysninger om materialet de har bevart, og dette mangfoldet er nå synlig på lokalhistoriewiki.no. Håpet er at disse organisasjonene, og gjerne også engasjerte privatpersoner, studerer planen og gir sin tilbakemelding. I første omgang ønskes tilbakemeldinger innen 17. juni, for fylkets museumsledere samles i styringsgruppemøte tirsdag 18. juni.
Men problemstillingene som presenteres i planen er omfattende – hvilket materiale som skal samles inn i framtida er kanskje det viktigste spørsmålet. Svarene fra Telemarksarkivet er nå offentlig i planutkastet, og i de neste månedene er det viktig at Arkiv-Telemark ser sammen på forslagene som ligger der. Hele planutkastet kan leses her: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Bevaringsplan_for_privatarkiv_i_Telemark
Lokalhistorisk arkivkonferanse i Telemark
Når høsten kommer skal vi tillate oss en grundig presentasjon og diskusjon om hva planen kan bety. Så i løpet av september er det håp om like god oppslutning som i 2015, da Telemarksarkivet blei lansert. Alle kulturarvorganisasjoner og flere andre, vil motta invitasjon til dette arrangementet som vil foregå i Bø. Både bevaringsplanen men også Telemarksarkivets nye prosjekter skal du få bli kjent med.
SYN – det handler om å vise fram arkiva
Prosjektet «Synleggjering av dei usynlege arkiva i Telemark» (SYN), er nå i startgropa og er et samarbeid mellom Vest-Telemark Museum og Norsk industriarbeidermuseum. Prosjektets mål er å bidra til katalogisering og publisering av noen av de flere enn tusen historiske arkivene som ligger lagret i Telemark, men som svært få kjenner til. For å utløse verdiene som ligger latent i slik dokumentasjon må de som har behov for arkivene og deres opplysninger vite at de finnes; håpet er at prosjektet SYN kan bidra konkret og gi inspirasjon på dette feltet.
Har du spørsmål eller behov for å gi ei tilbakemelding; ta kontakt med Telemarksarkivet gjennom koordinator – Kjetil H Djuve; post@telemarksarkivet.no