Den regionale bevaringsplanen for Telemarksarkivet peker på bygg- og anleggsvirksomhet som svært svakt dekket/ ikke dekket. Det pågående prosjektet jobber med å rette opp dette, gjennom arbeid med å ordne og bevare tre arkiver fra bygg- og anleggsbransjen på 1900-tallet. Arkivet etter Vest-Telemark Næringsbygg (VTN) ble hentet inn fra bedriftens lokaler tidligere i år. Tegningsarkivene etter Hydro på Rjukan og Notodden og Skiensfjordens bygnings- og entreprenørforretning/Ole Kikut har vært i museenes hender i flere år, men er store, uordnete og, for Skiensfjordens bygnings- og entreprenørforretning, skittent.
Hva dokumenterer arkivene?
Skiensfjordens bygnings- og entreprenørforretning/ Ole Kikut er på om lag 48 hm. Antatte ytterår er 1910 – 1970. Virksomheten ble først drevet som et aksjeselskap under firmanavnet Karsten og Kikut A/S. I 1934 ble dette selskapet oppløst, og gikk over til et privat foretakende med Ole Kikut som eneinnhaver. Førkrigs omsetning (1936-39) varierte fra ca 100 000.- til 200 000.- per år. Før 1940 var det en relativ liten drift, men det endret seg drastisk etter tyskernes okkupasjon. Da søkte Kikut tyske militære myndigheter om å få byggearbeider for dem. Han fikk først oppdrag på 28 mannskapsbrakker og 10 staller i Skien, Porsgrunn og Brevik og distriktene omkring. Senere fikk han ytterligere arbeid for fiendens militære byggemyndigheter, og oppførte over 100 forskjellige bygg i 1940, som mannskapsbrakker, sykebrakker, stabsbrakker, staller, ridehus, vognskjul og garasjer. Han lagde også ammunisjonskasser. I de påfølgende krigsårene lot han bygge brakker, ammunisjonsdepoter, våpensmier og 120 kystvaktsbrakker til forskjellige steder i Sør-Norge. Som hovedentreprenør sto Kikut i direkte forbindelse med Deutsche Wehrmacht. Arkivet dokumenterer denne byggevirksomheten gjennom korrespondanse, regnskap og tegninger. Etter krigen ble Ole Kikut siktet for økonomisk landssvik.
Arkivet etter Vest-Telemark Næringsbygg er på om lag 70 hyllemeter, både ringpermer og løse mapper. Vest-Telemark Næringsbygg AS ble stiftet i Kviteseid 28. januar 1971. Siden stiftelsen har VTN AS vært involvert i om lag 80 byggeprosjekt og har foretatt store investeringer. Det er blitt en aktør som i høy grad har bidratt til utvikling og satt sitt preg på næringsliv og kommuner i regionen. Etter en refinansiering i 1989 fikk VTN endret sin målsetning, slik at næringsutvikling og rådgivning skulle stå i sentrum. Vest-Telemark Næringsutvikling AS ble stiftet i 1995, og dette selskapet ble etter hvert fusjonert inn i Vest- Telemark Næringsbygg AS. Arkivet på loftet inneholder derfor også dokument skapt av Vest- Telemark Næringsutvikling AS.
Arkivene etter Hydro på Rjukan og Notodden er estimert til å inneholde 30 000 tegninger. Hydro bygde mye industriell, offentlig og privat infrastruktur mellom Møsvatn og Notodden, og hadde behov for å dokumentere både under konstruksjonsfasen og ved vedlikehold og senere endringer. Rjukan-Notodden industriarv er innlemmet i UNESCO verdensarv og disse arkivene er viktig dokumentasjon av bygningene og områdene som er innlemmet i verdensarven. Arkivene dekker i hovedsak perioden mellom 1908-1980, men det finnes også eldre tegninger.
Status
Skiensfjordens bygnings- og entreprenørforretning/ Ole Kikut: Materialet er svært skittent, og vi holder for tiden på med rengjøring. Arkivet skal registreres i Asta og publiseres på arkivportalen.no.
Arkivet etter Vest-Telemark Næringsbygg: Arkivmaterialet ble pakket ned og transportert til museet 18. mars. Arkivet er midlertidig plassert i magasin og utgjør uordnet 67 hm. Vest-Telemark Museum har ansatt prosjektmedarbeider Rannei Normann i et 6 mnd engasjement (80%), dedikert prosjektet. I tillegg bidrar arkivansvarlig. Arbeidet med ordning og registrering er godt i gang. Materialet inneholder arkiv fra flere arkivskapere, siden selskapet har hatt ulike former for organisering opp gjennom og har operert med flere dotterselskap. Så langt er 6 ulike aktører opprettet i ASTA.
Arkivene etter Hydro på Rjukan og Notodden: Registreringsarbeidet er påbegynt, og tidvis foregår arbeidet foran åpne dører slik at besøkende på Vemork kan få et innblikk i hvordan arkivarer jobber. Det er ansatt en prosjektmedarbeider 100% på prosjektet ut 2025 som begynner 01.10.
Bidragsytere
For prosjektet som helhet:
Arkivverket
UNI-stiftelsen
For spesifikke deler av prosjektet:
Riksantikvarens midler til verdensarv bidrar til arbeidet i tegningsarkivene til Hydro Rjukan og Notodden
Vest-Telemark Næringsbygg AS og Vest-Telemarkrådet dekket kostnader til emballasje og transport av arkivet etter Vest-Telemark Næringsbygg